Italija

Montepulčianas – Toskanos Renesanso perlas, įkūnytas vyne

,

italiskas vynas, geras vynas, toksanos vynas, vyno degustacija

kategorijos + Paieška

Montepulčiano miestas

Sienos provincijoje esantis Montepulčiano miestas yra garsus visame pasaulyje ne tik dėl įstabaus kraštovaizdžio ir architektūros. Miesto pavadinimas yra sinonimas žinomiausio miesto produkto – vyno “Vino Nobile di Montepulciano” DOCG, ragaujamo ir liaupsinamo visame pasaulyje. Montepulčiano miestą puošia viduramžių ir Renesanso didžių architektų, bei menininkų darbai. Tai XVIa. Toskanos regiono Renesanso perlas, pastatytas ant S formos kalvos keteros ir apsuptas vynuogynų laukų ir alyvmedžių žalumos. Montepulčiano miesto istorija ir kilmė siekia net etruskų laikus – apie IV a. prieš Kristų. Laikui bėgant miestas tapo svarbia ir strategine Florencijos monarchų ir valdovų vieta. Čia klestėjo amatai ir prekyba, todėl net ir viduramžių karai nesutrukdė šio miesto klestėjimo ir garantavo turtus, bei gerą gyvenimą Montepulčiano gyventojams. Miestas savo svarbos neprarado iki šių laikų.

toskana, toskanos regionas, vyno desgustacijos, enogastronominiai turai

Apie 2100 hektarų vynuogynų

Gyventojai itin puoselėja ir prižiūri ne tik kultūrinį ir architektūrinį palikimą, bet išlaiko ir investuoja į vietinės produkcijos kokybę ir išskirtinumą. Tai matosi ir jaučiasi vaikščiojant siauromis miesto gatvelėmis. Čia gausu amatininkų rankdarbių ir odos gaminių parduotuvėlių, siūlančių nepriekaištingos “made in Italy” kokybės ir išskirtinio stiliaus prekių. Parduotuvė Maledetti Toscani www.maledettitoscani.com, traukia praeivius savo itin iškalbingais šūkiais apie madą “Pirk geriausią, verksi tik vieną kartą” ar “Nebūti stilingam, geriausias būdas išlikti madingam”. Taip savininkai, besivadinantys “prakeikti Toskaniečiai”, ne tik gamina, bet kuria saikingo vartojimo filosofiją.

italiski gaminiai, italiska mada, odos gaminiai, italiska kokybe, gaminiu kokybe

Maledetti Toscani savininkas savo parduotuvėje dirbtuvėje

Toskanos skoniai

Toliau klaidžiojant siauromis gatvelėmis akį traukia vyno ir maisto krautuvėlės. Užėję, galite pasivaišinti vietiniais žemės ūkio produktais: alyvuogių aliejumi, saliami dešra, avių sūriu, medumi, uogiene, įvairių daržovių užtepėlėmis ant paskrudintos duonos, it. bruschetta. Kadangi vynas čia yra visko pagrindas, tai ir visa vietinė gastronomija sukasi aplink jį, tam kad papildytų, praplėstų ir suteiktų unikalių skonių patirties atvykstantiems turistams iš viso pasaulio. Vienas svarbiausių produktų ragaujamas šalia vyno avių sūris, it. pecorino. Šis sūris yra itin aukštos kokybės, nes avys ganosi ir ėda tik šviežią žolę, o gamybos procesai turi ilgalaikias tradicijas. Ore tvyrantis vyno ir maisto kvapas vilioja užsukti į restoranus ar prisėsti gatvės terasoje. Atsiranda noras mėgautis atsipalaidavimo akimirka su taure gero vyno, ragaujant Toskanos patiekalus.

Pecorino sūrių brandinimas

Restorane pirmasis patiekalas dažniausiai bus makaronai, it. pici, pagaminti iš vandens ir miltų su maltos mėsos padažu. Galite taip pat paskanauti karštos tirštos sriuba, it. ribollita. O tipiškas antrasis patiekalas būtų jautienos kepsnys, it. tagliata di manzo. Desertui jums būtinai pasiūlys saldžių džiūvėsinių sausainių, it. cantucci, su vyno likeriu it. Vin Santo. Jei nenorite daug valgyti, galite tiesiog mėgautis vyno taure ir užkandžiais, it. antipasto, keli gabalėliai skirtingos brandos pecorino sūrio su įvairių rūšių vytintais kumpiais. Užėjus į vieną iš daugelio maisto ir vyno parduotuvėlių pradeda ne tik akyse raibti nuo gausos vynų, sūrių ir įvairiausių stiklainaičių su įvairiais gardumynais, bet nosytę kutena ir kvapai. Prisipažinsiu, kyla noras prisėsti ir ragauti viską iš eilės. Nes ne tik, šių produktų puikus skonis, bet ir įpakavimai, išdėliojimas lentynose, sužadina visus receptorius.

suriai, ukininko turgus, ekologiskos prekes, ekologiskas ukis, skanus gaminiai, kumpiai, suriai

Montepulčiano gatvėje vykstančiame maisto turgelyje galite ragauti ir įsigyti norimą gaminį

Etruskų požeminis miestas

Vienoje iš parduotuvėlių požemių slypi it. la Città Sotterranea. Tai požeminis miestas, gimęs Etruskų kape ir susiformavęs viduramžiais. Jų pamatuose dar liko itin svarbių Renesanso statinių. Šiuo metu šis požeminis miestas, virtęs vyno rūsiais yra atviras turistams ir lankytojams. Eksponuojamas vyno „Vino Nobile di Montepulciano“ senėjimas statinėse, taip pat senovinių gynybinių geležies įrankių paroda. Šis požeminis miestas priklauso Ercolani šeimos ūkiui. Tęsti vyno gamybos verslą broliai Ercolani perėmė iš senelių, o seneliai iš prosenelių, taip vyno ir vyndarystės patirtis ir tradicijos pereina iš kartos į kartą. Vyno fermentacija atliekama tradiciniu būdu – vynas laikomas mažų ir vidutinio dydžio ąžuolo statinėse su priežiūra kiekviena dieną, saugant kad į vyną nepatektų oro. Vynų gamyba, tai spalvų, kvapų ir skonių išlaikymas, tobulinimas ir svarbiausia pagarba tradicijoms, net ir naudojantis naujausiomis technologijomis.

toskanos krautuveles, kokybiskas maistas, maisto kultura, enogastronominiai turai

Iš parduotuvėlės kelias veda į požeminį miestą

Čia, kunigaikščių ir aristokratų žemėje, gyvenimas vyksta tarp miesto mūro sienų, tarsi ramybės oazėje: žmonės neskuba, sustoja pašnekėti su draugais, mielai bendrauja su turistais, nesigirdi mašinų triukšmo, atrodo, kad gyventojai net neturi rūpesčių. Galbūt, tai paaiškina posakis “kultūra gyventi gerai”,  it. la cultura del ben vivere, kuris apibūdina Montepulčiano gyventojų kultūrą ir požiūrį į gyvenimą. O iš kartos į kartą perduodami vyno ir maisto gaminimo receptai ir vartojimo kultūros tradicijos. Kartu tai ir visos Toskanos pasididžiavimas, kuris suteikia neeilinę ir privilegijuotą poziciją jaustis didžiais ir gyventi gerai.

toskanos vaizdai, toskanos regionas, toskana, vynuogynai

Slow living gyvenimo stilius

Kilmingasis Montepulčiano vynas

Montepulčiano pasididžiavimas „Vino Nobile di Montepulciano“ yra vienas seniausių Italijos vynų. Pirmą kartą paminėtas 789 metais Toskanos regiono šaltinyje, o 1350 metais nustatytos vyno iš Montepulčiano zonos taisyklės komercijai ir eksportui. Poetas Francesco Redi parašo odę vynui: „iš visų vynų, Montepulčiano vynas yra karalius“, it. Montepulciano d`ogni vino e` il re. Šis vynas, kurio siela yra Sangiovese vynuogė, patekdavo tik ant tituluotos aukštuomenės ir popiežių stalų. Situaciją pakeitė Adamas Fanetti. Ši šeima pirmieji pristatė šį nuostabaus skonio vyną visiems vyno mylėtojams ir suteikė šiam vynui kreipinį „kilmingas“, it. Nobile. Taip vynas ir įgijo pavadinimą „Vino Nobile di Montepulciano“, šiuo metu žinomą visame pasaulyje. O 1937 metais buvo įkurta Vecchia Cantina – seniausias Toskanos vyno gamintojų kooperatyvas, atsakingas už Montepulčiano vyno gamybą. Taip pat, vynas „Vino Nobile di Montepulciano“ – pirmas vynas Italijoje, kuriam 1980 metais buvo suteikta etiketė DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

toskanos vynas, raudonas vynas, geras vynas, vyno degustacija

Montepulčiano vyno parduotuvėlės.

Chiara, dirbanti „Vecchia Cantina di Montepulciano“, pasakoja, kad Montepulčiano vyno gamyboje naudojamos tik dvi vynuogių veislės Sangiovese ir Canaiolo. Abi turi būti išaugintos Montepulčiano zonoje, pagal atitinkamas taisykles. Paskui vynas paliekamas bręsti ne mažiau kaip dviems metams pradedant nuo 1 sausio dienos tų metų, kai buvo nuimtas vynuogių derlius ir negali būti vartojamas ankščiau. Vyno „sėnėjimo“ procesas specialiose ąžuolo statinėse suteikia vynui ypatingą ir atpažįstamą toskanos vynų skonį. Kiekvienas vyno butelys iš šių vyno rūsių ženklinamas liūto su sparnais emblema. Ši ikona – tai antikinės mitologijos simbolis, kuris lydi Montepulčiano miesto istoriją nuo etruskų laikų. Vynas iš Montepulčiano keliauja į Europą, Ameriką, Australiją. 60 procentų tenka užsienio rinkai ir 40 lieka Italijoje. Viso per metus į rinką paleidžiama daugiau nei 8 mln butelių. Vyno kokybei užtikrinti ir teisingos informacijos sklaidai apie geriamą vyną buvo sukurtas internetinis puslapis. Pasitikrinti informaciją apie jūsų pirktą vyną galite čia www.consorziovinonobile.it/104-43/ITA/TRACCIABILITA

montepulcianas, toskana, toskanos turas, keliones italijoje, keliones toskanoje

Montepulčiano įdomybės

Bravio

Konkursas skirtas Montepulčiano miesto globėjo Šv. Džiovani Dekolato, Giovanni Decollato garbei. Aštuonios komandos, atstovaujančios aštuonias skirtingas miesto dalis, po du atstovus vienoje, turi ridenti pusantro kilometro 80kg statinę į prieškalnę pagrindinėmis miesto gatvėmis ligi finišo – Didžiosios miesto aikštės. Linksmas ir džiaugsmingas renginys vyksta paskutinį rugpjūčio savaitgalį ir yra įtrauktas į saugojamų Italijos tradicijų sarašą.

FILMAI

Montepulčiano mieste ir jo apylinkėse buvo nufilmuoti filmai „Anglas ligonis“, „Po Toskanos saule“. Vietiniai gyventojai nebesistebi, matydami merginas, bėgančias per aikštę link savo mylimojo ir imituojančios “Jaunatis” žvaigždę Kristen Stewart.

Straipsnis publikuotas žurnale “Gurmano Gidas”. Draudžiama kopijuoti tekstą ir nuotraukas.

ITALIŠKOS

ISTORIJOS

Geidžiamiausios vestuvių vietos 

Jaunųjų Interviu

Itališkas meniu

VESTUVĖS DVIESE

PATARIMAI

Kaip sukurti SAVO svajonių vestuves?

Vestuvės užsienyje: kodėl ItAlijA GERIAUSIA?

Kiek kainuoja vestuvės Italijoje?